Hola,
Fa uns anys vaig tenir el plaer de conèixer personalment la Sra. DAFO. Sí, es fa estrany que tu estiguis pensant en un tros de paper, del qual jo et parlo com si es tractes d’una persona.
El cas és que des d’aquell moment vaig decidir que aquella senyora m’acompanyaria la resta dels meus dies, és més, vaig decidir afegir-la a la meva llista de contactes de WhatsApp i fer que passés a ser un bona amiga.
T’estàs demanant per què?
Ups! Perdona, estàs mirant al Robin Williams convertit en Madame Doubtfire i a la vegada pensant si m’hauré equivocat a l’escollir la imatge per acompanyar el post? No, en soc del tot conscient i no puc evitar associar el nom d’una d’aquestes “senyores” amb la imatge de l’altra.
I ara que t’intueixo més tranquil, tornem on ens havíem quedat.
Sovint, es parla molt d’ella com d’una eina de gran ajuda per a realitzar anàlisis empresarials, però jo sempre he vist el seu potencial molt més enllà de l’àmbit professional.
Jo defenso que la persona no pot desvincular-se del professional. Potser que hi hagi qui no estigui d’acord amb això, però és la meva opinió, la que defenso, i amb la qual espero que tu també t’identifiquis. I és per això que vull explicar-te el perquè.
Començaré fent-te una pregunta que pots plantejar-te tant com a professional d’una empresa, com empresari, com a futur emprenedor o com a persona.
¿Per a què “fem” o “ens fem” un anàlisi DAFO?
Escull l’opció que més s’adapti en aquest moment a les teves necessitats, o la que més de gust et vingui. Només es tracta de que canviïs mentalment algunes de les paraules, i pensis en les respostes. Les que trobaràs a continuació són algunes de les que jo plantejo, però n’hi ha moltes més.
Perquè …
- Volem conèixer-nos millor
- Volem saber com som en aquest moment
- Ens trobem davant la possibilitat d’un canvi professional
- Reflexionem sobre nosaltres mateixos i trobem alguna cosa que no encaixa
- Necessitem saber si podrem assolir aquells objectius que ens hem proposat
- Encara no sabem com (de quina manera) podrem fer-ho
- Volem millorar
Ara que ja tenim una idea del perquè, entrarem a fons en el com realitzar l’anàlisi.
Aquesta és la part més difícil. Per què? Doncs perquè hauràs de ser molt sincer i molt honest amb tu mateix. Si t’enganyes, estaràs enganyant el teu millor amic, i els resultats de l’anàlisi no seran reals i per tant no t’ajudaran a realitzar l’acció mes adequada.
Així doncs, en lloc de concentrar les teves energies en fer “trampes”, reserva-les pel moment de passar a l’acció.
Tot i que a Internet trobaràs moltes plantilles per fer l’anàlisi DAFO, m’he permès reproduir-ne a continuació una de molt bàsica amb la finalitat que t’hi vagis familiaritzant.
Factors interns Factors externs
Debilitats Amenaces
Fortaleses Oportunitats
Abans d’entrar a fons en el tema, deixa’m que et recordi que això no és una classe magistral i que jo no soc cap experta, per tant t’explicaré tot això a la meva manera, de una forma fàcil i senzilla, per a que ho puguis aplicar a l’acabar el post.
Els factors interns són aquells que depenen de nosaltres, els que cadascú té i ha de saber reconèixer.
Els factors externs són aquells que depenen de l’entorn, i és per això que també hem d’aprendre a identificar-los.
Si has decidit no esperar fins el final segur que ja tens un full en blanc, i has començat a escriure. Doncs endavant, ara segueix llegint les preguntes que et planejo a continuació i pensa bé en les respostes.
Això no es tracta d’un examen. Agafa’t el temps que necessitis. No hi ha cap professor esperant per posar-te una nota. Tu seràs el professor i en el que has de pensar és en el resultat del que escriuràs. La clau que et permetrà establir una estratègia i un pla d’actuació.
Endavant!
Factors interns:
Debilitats:
- En què falles més que la resta?
- Què hauries de millorar?
- Quines actituds o comportaments t’impedeixen assolir els teus objectius?
- Què és el que et costa més de fer?
- Quins factors interns t’impedeixen evolucionar?
- Quines són les teves debilitats a ulls dels altres?
Fortaleses:
- En què ets bo?
- Quines són les teves habilitats i capacitats?
- Què fas millor que la resta?
- Què et fa diferent?
- Quines avantatges gens respecte als altres ?
- Què t’agrada fer? Què t’apassiona?
- En quin entorn et sents més a gust i dones lo millor de tu?
- Quines consideres els altres que són les teves fortaleses?
Factors externs:
Amenaces:
- Quins obstacles externs poden dificultar que aconsegueixis els teus objectius?
- Què ofereixen els teus competidors tant dintre com fora de l’empresa?
- Què veus ens els teus companys o amics que desitjaries i no aconsegueixes?
- Quines són les amenaces que t’impedeixen adaptar-te al teu entorn?
Oportunitats:
- Fins on pots arribar tenint en compte les teves fortaleses?
- Amb quins mitjans personals, professionals o econòmics comptes per aconseguir els teus objectius?
- Què pots aportar a determinats sectors, àmbits i entorns?
- Hi ha circumstàncies externes que poden afavorir el teu creixement?
- Quines necessitats té el teu sector professional a les que tu puguis donar resposta?
- Quines són les actuacions que t’ajudaran a adaptar-te a l’entorn?
Uf! Espero que m’hagis fet cas i t’hagis agafa’t amb calma lo d’anar responent, si no a totes, a algunes d’aquestes preguntes.
Ben segur que estàs d’acord en què la nostra amiga, la Sra. DAFO, t’ha ajudat a …
- Conèixer-te més a fons
- Tenir una visió més real i objectiva de la teva situació professional
- Conèixer els riscos
- Prendre consciència de les possibles accions
Conèixer-te més a fons, et permetrà potenciar els teus punts forts, tenir en compte les teves debilitats i treballar per a que els primer continuïn augmentant i els segons disminuint.
Tot no s’aconsegueix en un dia, però a l’identificar-los ja has fet una part molt important de la feina.
Tenir una visió més real i objectiva de la teva situació professional, et permetrà créixer i seguir avançant, ja que abans hauràs detectat on cal insistir més i podràs centrar-te per millorar-ho.
Conèixer els riscos, assumir-los i valorar-los, t’ajudarà a prendre decisions, però aquesta vegada amb una informació que abans no tenies.
Prendre consciència de les possibles accions i posar-te en marxa, et permetrà millorar en tos els aspectes tant a nivell professional com personal, i els resultats d’aquestes accions et faran sentir millor persona i millor professional.
I per acabar, només ens queda definir quina estratègia has de seguir per posar en pràctica tot el que has “descobert” i continuar potenciant les teves fortaleses, millorant les teves debilitats, identificant les teves amenaces i reduir-les, i si pots, fer que es converteixin en oportunitats i que la llista d’aquestes últimes augmenti.
D’altres abans que jo, han estructurat i posat nom a les diferents estratègies, te les presento a continuació acompanyades del meu “toc” personal.
Estratègia defensiva: La paraula ja diu molt. Si et poses a la defensiva vol dir que estàs preparat per enfrontar-te a les amenaces externes. Per combatre-les, hauràs de fer ús dels teus punt forts, continuar potenciant-los i exhibint-los, i això et permetrà mantenir-te en peu.
Estratègia ofensiva: Això seria un “a l’atac!”. Aprofita les teves oportunitats i fortaleses per llançar-te. S’ha escampat la veu i van tots bojos buscant allò que et fa diferent de la resta. És la teva oportunitat, aprofita-la i continuaràs creixent.
Estratègia de supervivència: Em suggereix guardar forces, romandre a la rereguarda, sobreviure. D’això es tracta. Les teves amenaces superen les teves fortaleses, en aquest moment no no els pots fer front. Protegeix-te. Observa, analitza i espera a que la situació millori.
Estratègia de reorientació: Penso en un canvi. Quantes vegades parlem de reconduir un projecte quan ens adonem que no està funcionant, o que no estem obtenint els resultats que esperàvem. Te’n recordes de la frase “Rectificar és de savis”? Doncs siguem savis, aprofitem les oportunitats que se’ns presenten i donem-li un tomb o enfoquem de diferent manera el que tinguem entre mans.
Ara sí hem arribat al final. Espero que estiguis encantant de que t’hagi presentat a la Sra. DAFO, i que hagis gaudit de la lectura.
Confia en ella. No dubtis que sempre hi podràs comptar perquè et doni un cop de mà. Jo també.
I ara que has acabat de llegir l’article pensa en el personatge del Daniel, la Madame Doubtfire, que de manera tan magistral va interpretar l’actor Robin Williams. Pensa en l’anàlisi que va haver de fer, i en l’estratègia que va portar a terme i que li va permetre aconseguir allò que més desitjava, estar amb els seus fills.
Havies sentit abans la paraula DAFO? T’havies plantejar la possibilitat de fer-te una anàlisi d’aquest tipus? Hi estàs posat ara? T’ha funcionat?
Per què no m’ho expliques? Ja saps quan m’agrada llegir-te, així doncs …
T’espero als comentaris!
Una abraçada,
Susana
He trobat interessants els següents articles que et suggereixo a continuació per si vols aprofundir més en:
Què és i com és fa una anàlisi DAFO personal?
“L’anàlisi DAFO, el mètode més senzill i eficaç per a decidir sobre el futur”
2 comentaris
Hola Susana,
Molt interessant com sempre! La veritat és que si aconseguíssim conèixer-nos millor segur que acabaríem prenent decisions més encertades en tots els àmbits. El que passa és que la vida va a un ritme frenètic i sovint quan ens ho plantegem és que ja estem contra les cordes i rebent mastegots per tots els costats. En tot cas i seguint les teves directrius m’acabo de fer meva la estratègia de supervivència per un temps indefinit. Una abraçada!
Hola Jaume,
Moltes gràcies pels teus comentaris!
Ets un lector incondicional, molt actiu, i espero poder-t’ho agrair algun dia d’una manera especial.
Me n’alegro que hagis trobat l’article interessant.
Cal trobar temps per estar i parlar amb un mateix, per gaudir de la soledat i aprofitar-la per escoltar-se. Cal limitar la velocitat del nostre dia a dia, i si és necessari, estirar el fre de ma per evitar embalar-se massa.
Genial que hagis establert una estratègia, però espero que ben aviat deix de ser de “supervivència”, i formi part de la teva normalitat.
Ja saps on trobar-me pel que et calgui.
Una abraçada ben gran,